į pradžią turinys susisiekite  
EM komposto pagalbininkas

Kompostavimo pagalbininkas  EM Bokashi

 

Lankstinukas

 

Mikrobiologinis kompostavimo proceso aktyvatorius, skirtas greitinti ir skatinti organinių atliekų kompostavimo procesą. Tinkamas tiek virtuvės atliekų tiek kitų organinių atliekų kompostavimui.

 

Virtuvės atliekos sudaro apie pusę visų buitinių atliekų. Todėl šių atliekų tinkamas tvarkymas yra didelis ekonominis ir aplinkosauginis iššūkis.

Naudodami EM ir EM Bokashi preparatus, galite perdirbti maisto atliekas į vertingą kompostą, puikiai tinkanti jūsų sodui bei vazoninėms gėlėms. Tai galima daryti fermentuojant organines atliekas specialiuose konteineriuose su EM Bokashi (fermentuotos grūdų sėlenos su EM preparatais). EM Bokashi stabilizuoja fermentacijos procesą, pašalina puvimo procesą, nemalonius kvapus ir muses.

Ruošiant dirvožemį augalams jį papildykite EM Bokashi komposto pagalbininku, kuris pagerina dirvožemio savybes ir skatina augalų augimą.

Naudokite 1 kg preparato, sumaišydami su maždaug 100 kg organinės medžiagos, taip pat suliedami su 10 proc. EM Naturalnie  Aktywny arba EM Ogrod tirpalu.

 

Kaip paruošti kompostą iš virtuvės atliekų.

  • Pasiruoškite kompostavimo dėžę, ant dugno pabarstykite nedidelį kiekį EM Bokashi komposto pagalbininko.
  • Susmulkinkite organines atliekas, tokias kaip: žievelės, suvytusias daržoves, vaisius, kurie nebetinkami maistui (nedėkite supelėjusių atliekų, tai gali pakenkti kompostavimui) ir supilkite viską į kibirą. Taip pat galite kompostuoti kiaušinių lukštus, duonos likučius ir net citrusinių vaisių žieveles.
  • Viską sudedame ir pamaišome kartu su EM Bokashi komposto pagalbininkų.
  • Esančias atliekas  suspauskite ir uždenkite dangčiu taip apribodami oro patekimą.
  • Taip sukursite anaerobines sąlygas kompostavimui.
  • Pakartokite taip kiekviena kartą kai papildote kibirą.
  • Kas 2-3 dienas nupilkite susikaupusi skystį. Jį galima naudoti sodo augalų ir vazoninių augalų trešimui , skysti reikia skiesti su vandeniu santykiu 1:10 L.
  • Užpildytą kibirą laikykite šiltoje vietoje dvi savaites, kad lengviau vyktų kompostavimo procesas.
  • Kompostas yra paruoštas, kai atidarius kibirą jis kvepia rūgštoku silosu ir galite matyti sumažėjusi kompostuojamų atliekų tūrį. Kartais ant paviršiaus galite pamatyti balto pelėsio sluoksnį tai natūralus reiškinys ir neturi įtakos komposto kokybei.
  • Taip sukompostuotos kompostas gali būti sumaišytas darže su žemėmis arba supilamas į komposto krūvą kol gausite norima komposto kiekį, kad kompostas neprarastų savo savybių, komposto krūvą reiktų padengti plėvele arba padengti pjautos žolės sluoksniu.

Produkto savybės:

  • Biologinis fermentacijos procesų aktyvatorius kompostui, dirvožemiui.
  • Idealiai tinka komposto gamybai, kompostuojama anaerobinėmis sąlygomis.
  • Puvimas pakeičiamas fermentacijos procesu.
  • Palengvina sunkiai kompostuojamų medžiagų kompostavimą.
  • Naudingų mikroorganizmų šaltinis dirvožemiui ir augalams.
  • Puikus papildas dirvožemiui.